Tłusty Czwartek w Naszym Domu

Zwyczaj jedzenia słodkich pączków pojawił się w Polsce około XVII wieku, ale wtedy jeszcze wyglądały nieco inaczej niż obecnie. Miały w środku ukryty orzeszek, a ten, kto trafił na taki pączek, miał cieszyć się dostatkiem, szczęściem i powodzeniem. Tradycja do dziś nakazuje, aby w tłusty czwartek zjeść choć jednego pączka. Kto tego nie zrobi, temu do końca roku nie będzie się wiodło.

W naszej społeczności jak zwykle tłusty czwartek minął na słodko z pysznymi, lukrowanymi pączkami z konfiturą, faworkami i oponkami przygotowanymi w pracowni kulinarnej pod okiem Terapeutów. Wszyscy  Podopieczni jak i Pracownicy obchodzili tłusty czwartek zgodnie z tradycją, kosztując przepysznych wypieków.
Pieczone słodkości błyskawicznie znikały, co świadczy o tym, że były bardzo pyszne!