Tym razem Tydzień Grzybowy...

Jeśli o swe zdrowie dbasz
Zbieraj grzyby, które znasz,
Bo pięknie wyglądające,
Zwykle bywają trujące.

Kierując się słowami wiersza, 2 października rozpoczęliśmy w pracowni kulinarnej i gospodarstwa domowego, tydzień grzybowy.
Pierwszego dnia, po wysłuchaniu pogadanki na temat bezpieczeństwa podczas wyprawy do lasu, wybraliśmy się na spacer w to piękne, urokliwe miejsce. Wszyscy podopieczni z ogromnym zapałem i entuzjazmem, podjęli próby poszukiwania grzybów. Zbiory okazały się udane. Z dorodnymi okazami prawdziwków, podgrzybków, kozaków wróciliśmy do ośrodka.



Kolejnego dnia podjęliśmy się przygotowania sosu pieczarkowego. Cała grupa ochoczo zabrała się do obierania warzyw i krojenia pieczarek. Wszyscy aktywnie brali udział w przygotowaniach sosu. W czasie obiadu nastąpiła degustacja przygotowanej potrawy. Nasi koledzy z ogromnym apetytem pałaszowali ziemniaki, zatopione w kremowym sosie pieczarkowym.

Następnym etapem propagowania wiedzy na temat jesiennych darów lasu, było przeglądanie atlasów grzybowych i wykonywanie poznanych grzybów z opakowań po jajkach.



Podsumowując cały tydzień, skupiliśmy się na działaniach edukacyjno-terapeutycznych. Tworzyliśmy zbiory grzybowe, przeliczaliśmy a także  podejmowaliśmy próby nazywania poznanych okazów.

Cały tydzień grzybowy miał na celu zapoznanie naszych podopiecznych z bezpiecznym korzystaniem z jesiennych darów lasu, odpowiednim przyrządzaniem potraw grzybowych oraz rozwijaniem sprawności manualnej, językowej i matematycznej.