Od ziarenka do bochenka

„Być dobrym jak chleb”
/św. Brat Albert Chmielowski/

Chleb zajmuje bardzo ważne miejsce w życiu każdego człowieka, jest również mocno obecny w naszej tradycji, religii i obrzędowości. Jednak nie wszyscy wiedzą jak długa droga prowadzi do jego powstania.
Od 02.10 do 06.10 działania naszych Podopiecznych skupione były wokół hasła „Od ziarenka do bochenka”. Był to kolejny pracowity tydzień pełen emocji i wrażeń, ale w szczególności tydzień bogaty w zdobywanie wiedzy dotyczącej historii chleba, jego roli w obrzędach, zwyczajach rodzinnych i świątecznych, a także symboliki.



Ciekawym punktem w naszym całotygodniowym planie był wyjazd do młyna „Adria” w Żelichowie. Wyprawa przybliżyła Podopiecznym etapy powstawania i przerabiania ziarna zbóż na prawdziwą mąkę.
Dzięki właścicielom młyna zostaliśmy wtajemniczeni w świat młynarstwa i poznaliśmy tajniki tego jakże starego zawodu. Była to też ciekawa lekcja historii. Oglądaliśmy stare maszyny (niektóre nawet z 1937 r.) i dowiedzieliśmy się, że młyn jest rodzinnym przedsiębiorstwem, prowadzonym z pasją z pokolenia na pokolenie przez rodzinę Państwa Drewnianych. Wizyta dzięki gościnności i życzliwości właścicieli zakończyła się poczęstunkiem.



W kolejnym dniu udaliśmy się do Zalipia do Zagrody Edukacyjnej Państwa Trójniaków, gdzie Podopieczni wzięli udział w warsztatach wypiekania tzw. „blachorzy, czyli placków pieczonych na blasze tradycyjnego pieca chlebowego. Mieli okazję poznać tradycję wypiekania chleba i z pomocą gospodyni Pani Elżbiety Trójniak przygotowywali ciasto, z którego formowali „blachorze”, a następnie wypiekali je na piecu. Nasz pobyt w Zalipiu zakończył się degustacją placków. Dziękujemy serdecznie zarówno właścicielom młyna „Adria” jak również Państwu Trójniakom za poświęcony czas oraz przekazania cennej wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych.



Ważnym zagadnieniem, nad którym pochyliliśmy się kolejnego dnia był motyw chleba w literaturze polskiej. „Do tych pól malowanych zbożem rozmaitem...” Analizując te słowa utworów znanych polskich poetów dowiedzieliśmy się, że chleb pojawiał się w polskiej literaturze niezwykle często i jest symbolem otaczanym niezwykłym szacunkiem i czcią.



Ostatnim punktem naszych zmagań było podsumowanie całego tygodnia inspirowane dewizą życiową św. Brata Alberta Chmielowskiego:
„Być dobrym jak chleb,
czyli siać ziarno miłości, dobroci, zrozumienia,
a chleb który z niego powstanie
będzie niezwykłym darem dla każdego z nas”