Dyniowy Tydzień - inspiracje kulinarne

Jesienne klimaty i chłodniejsza aura zawitały już do nas na dobre. A jeśli jesień to w kuchni pierwsze skrzypce zaczynają grać pożywne, rozgrzewające potrawy. A można je przygotować z tak jeszcze niedocenianej w sztuce kulinarnej dyni. To aromatyczne warzywo, mające przeróżne kształty, wielkość i kolory, skrywa w sobie mnóstwo zdrowia i zawiera bardzo pokaźny zestaw witamin i składników mineralnych.
O tym wszystkim dowiedzieli się nasi Podopieczni, którzy od 25 września w pracowni kulinarnej rozpoczęli "Dyniowy Tydzień". Naszymi inspiracjami kulinarnymi była: zupa krem z dyni, muffinki z dyni,kompot oraz sałatka dyniowa. Był to bardzo pracowity tydzień, Podopieczni dwoili się i troili by przyrządzić te pyszne i jakże zdrowe dania z dyni. Była to kolejna smakowita historia, pełna zapachów, barw w której nie zabrakło też fantazji i odrobinę ryzyka, będąca jednocześnie niezapomnianym przedsięwzięciem kulinarnym i też prostym sposobem na wywołanie radości i uśmiechu na twarzach naszych Podopiecznych