^Powrót na górę
foto1

Praktyczne zajęcia savoir vivre

W dniu 15 września Podopieczni naszego Domu w ramach zajęć praktycznych z zakresu gospodarstwa domowego i stosowania podstawowych zasad savoir vivre uczyli się kultury i higieny podawania posiłków, a tym samym estetyki stołu.
Po zapoznaniu Podopiecznych  z  elementami zastawy stołowej w zależności rodzaju posiłków i pory ich wydawania (śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja), uczestnicy przystąpili do czynności w  zakresie dekoracji stołu. Zajęcia rozpoczęto od przygotowania białego obrusu (prasowanie), a następnie układanie wybranych elementów zastawy stołowej oraz sztućców. Chcąc nadać estetyki i piękna miejscu spożywania posiłków wykorzystano do dekoracji kwiaty oraz pachnące świeczki  i serwetki, które uprzednio zostały złożone przez Podopiecznych
Warsztaty praktyczne zakończono wspólnym zdjęciem przy przygotowanym stole, podziwiając jednocześnie efekty swojej pracy.