^Powrót na górę
foto1

Gniotki antystresowe

W ramach zajęć warsztatowych z psychologiem nasi Podopieczni przy użyciu balonów, mąki ziemniaczanej, wody i włóczki tworzyli „Gniotki antystresowe”.  Była to doskonała możliwość, aby w przyjemny sposób rozwijać kreatywność oraz sprawność manualną. Stworzone przez nas „Gniotki antystresowe” poprzez ucisk dłoni pozwalają pozbyć się stresu oraz nagromadzonych w nas negatywnych emocji, takich jak złość czy frustracja. Już ich sam widok wprawia w pozytywny nastrój.

Czytaj więcej...

Występ Uczniów ze Szkolnego Klubu Teatralnego „Dwójka”

Dnia 20 marca Nasz Dom gościł Szkolny Klub Teatralny „Dwójka” z Publicznej Szkoły Podstawowej nr 2 im. Mikołaja Kopernika w Dąbrowie Tarnowskiej. Spektakl, który przedstawili młodzi aktorzy pt. „Koń i jego chłopiec” powstał na motywach piątego tomu cyklu „Opowieści z Narnii” autorstwa C. S. Lewisa. Scenariusz i reżyserię opracował Pan Sławomir Bator - nauczyciel PSP nr 2 w Dąbrowie Tarnowskiej a zarazem opiekun Klubu Teatralnego „Dwójka” a oprawę muzyczną spektaklu przygotował Pan Kamil Bieś również nauczyciel PSP nr 2 w Dąbrowie Tarnowskiej. 
Uczniowie - Aktorzy zaprezentowali się w pieczołowicie przygotowanych strojach i przedstawili historię Szasty młodzieńca, który jako dziecko został przygarnięty przez rybaka Arszisza. Spektakl ukazuje walkę dobra ze złem, podkreśla odwieczną maksymę, która mówi, że uczyniona dobroć do nas powraca. 

Czytaj więcej...

"Świat kamyków"

"Świat kamyków" - te niewielkie dekoracyjne elementy, jakimi są kamyki, mogą służyć do wykonania artystycznych obrazów. Dlatego w Pracowni Rękodzieła i Plastyki Podopieczni według własnej inwencji twórczej tworzyli piękne obrazy, wykazując się dużą kreatywnością i pomysłem. Dzięki temu rozwijali poczucie piękna i estetyki.

 

Czytaj więcej...

Smarowidła, pasty i inne cuda...

Pasty można przygotować niemalże ze wszystkiego: warzyw, mięsa, ryb, jajek, serów. owoców czy bakalii. Są nie tyle smaczne, co zdrowe. W zależności od dodanych składników można stworzyć smarowidła w różnych kolorach i smakach. I w naszej pracowni kulinarnej tak właśnie się działo. Było barwnie i smakowicie.
Podopieczni rozwijali umiejętności manipulacyjne i poznawcze krojąc różnego rodzaju warzywa i owoce, które następnie łączyli tworząc pyszne pasty. Żeby było smacznie należało jednak dodać odpowiednich przypraw i tego nauczyliśmy się poprzedniego dnia w ramach treningu "Przeprawowo, smakowo, kolorowo". Poznaliśmy przyprawy i mieszanki ziołowe z różnych regionów świata, dzięki którym nasze pasty dostarczyły nam prawdziwych doznań smakowych.

Czytaj więcej...