^Powrót na górę
foto1

Rozpoczęliśmy III edycję akcji „STOP – Niepełnosprawni w ruchu drogowym – BĄDŹ WYROZUMIAŁY …”

W dniu 5 października b.r. rozpoczęliśmy III edycję akcji „STOP – Niepełnosprawni w ruchu drogowym – BĄDŹ WYROZUMIAŁY …”
Pierwszym etapem naszych działań było przeprowadzenie ankiety na ulicach miasta Dąbrowa Tarnowska w celu uwrażliwienia kierowców na obecność osób niepełnosprawnych w ruchu drogowym oraz zwrócenia uwagi na oznakowane samochody przewożące osoby niepełnosprawne.
W czasie prowadzonej akcji blisko połowa zapraszanych do rozmów osób nie wykazywała żadnych chęci i zainteresowania, część była nieufna, co mogło wynikać z niewiedzy, natomiast zdarzały się osoby, które przyjmowały nasze działania w sposób otwarty i uprzejmy. Każdy,  kto zdecydował się przyjąć nasze zaproszenie do rozmowy otrzymywał pamiątkową ulotkę, opisująca akcję.
Propagowanie idei wrażliwości kierowców na obecność osób niepełnosprawnych w ruchu drogowym zakończyliśmy spotkaniem z funkcjonariuszami Powiatowej Policji w Dąbrowie Tarnowskiej.
Pełni optymizmu i wrażeń powróciliśmy do naszej placówki. Ufamy, że prowadzona akcja nagłośniła promowane idee, wnosząc zmiany w postawie uczestników ruchu drogowego wobec osób niepełnosprawnych.

Czytaj więcej...

Tym razem Tydzień Grzybowy...

Jeśli o swe zdrowie dbasz
Zbieraj grzyby, które znasz,
Bo pięknie wyglądające,
Zwykle bywają trujące.

Kierując się słowami wiersza, 2 października rozpoczęliśmy w pracowni kulinarnej i gospodarstwa domowego, tydzień grzybowy.
Pierwszego dnia, po wysłuchaniu pogadanki na temat bezpieczeństwa podczas wyprawy do lasu, wybraliśmy się na spacer w to piękne, urokliwe miejsce. Wszyscy podopieczni z ogromnym zapałem i entuzjazmem, podjęli próby poszukiwania grzybów. Zbiory okazały się udane. Z dorodnymi okazami prawdziwków, podgrzybków, kozaków wróciliśmy do ośrodka.

Czytaj więcej...

Od ziarenka do bochenka

„Być dobrym jak chleb”
/św. Brat Albert Chmielowski/

Chleb zajmuje bardzo ważne miejsce w życiu każdego człowieka, jest również mocno obecny w naszej tradycji, religii i obrzędowości. Jednak nie wszyscy wiedzą jak długa droga prowadzi do jego powstania.
Od 02.10 do 06.10 działania naszych Podopiecznych skupione były wokół hasła „Od ziarenka do bochenka”. Był to kolejny pracowity tydzień pełen emocji i wrażeń, ale w szczególności tydzień bogaty w zdobywanie wiedzy dotyczącej historii chleba, jego roli w obrzędach, zwyczajach rodzinnych i świątecznych, a także symboliki.

Czytaj więcej...

Dyniowy Tydzień - inspiracje kulinarne

Jesienne klimaty i chłodniejsza aura zawitały już do nas na dobre. A jeśli jesień to w kuchni pierwsze skrzypce zaczynają grać pożywne, rozgrzewające potrawy. A można je przygotować z tak jeszcze niedocenianej w sztuce kulinarnej dyni. To aromatyczne warzywo, mające przeróżne kształty, wielkość i kolory, skrywa w sobie mnóstwo zdrowia i zawiera bardzo pokaźny zestaw witamin i składników mineralnych.
O tym wszystkim dowiedzieli się nasi Podopieczni, którzy od 25 września w pracowni kulinarnej rozpoczęli "Dyniowy Tydzień". Naszymi inspiracjami kulinarnymi była: zupa krem z dyni, muffinki z dyni,kompot oraz sałatka dyniowa. Był to bardzo pracowity tydzień, Podopieczni dwoili się i troili by przyrządzić te pyszne i jakże zdrowe dania z dyni. Była to kolejna smakowita historia, pełna zapachów, barw w której nie zabrakło też fantazji i odrobinę ryzyka, będąca jednocześnie niezapomnianym przedsięwzięciem kulinarnym i też prostym sposobem na wywołanie radości i uśmiechu na twarzach naszych Podopiecznych

Czytaj więcej...