Najsłodszy Dzień Roku! 12 kwietnia – Dzień Czekolady

Mleczna, deserowa, gorzka, z nadzieniem, biała, z dodatkami lub bez – taka jest czekolada. 

12 kwietnia przypada jedno z najsłodszych świąt w roku - Światowy Dzień Czekolady. W naszej placówce będziemy celebrować to słodkie święto, bowiem w tym dniu można grzeszyć bez wyrzutów sumienia i czasem też połasuchować. Podopieczni w ramach zajęć terapeutycznych mieli okazję zobaczyć, powąchać, dotknąć, a przede wszystkim spróbować czekolady, zapoznali się z przebiegiem wytwarzania czekolady, oglądając film edukacyjny pt. „Jak wytwarza się czekoladę”. Komponowali własne tabliczki czekolady, robili kanapki z nutellą, ciasteczka z posypką. Topiono tabliczki czekolady, po czym degustowano, aby odgadnąć rodzaj czekolady, a także tworzono na folii bąbelkowej własne wzory dekoracyjne z czekolady. Ciekawym pomysłem na niecodzienną słodycz było picie gorącej aromatycznej czekolady, z piankami marshmallow i kardamonem. Podopieczni przebywający w domu otrzymali natomiast czekoladowe pakiety terapeutyczne. 

Może nie każdy z nas wie, że czekolada ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, jest ona źródłem endorfin, poprawia nastrój, koi nerwy i jest uwielbiana za walory smakowe. Ma również właściwości relaksujące, uspakajające, jest również doskonałym źródłem energii. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, E i PP oraz substancje działające stymulująco takie jak teobromina, czy kofeina. Ta druga oczyszcza skórę z toksyn, działa wyszczuplająco i antycellulitowo, a także przyspiesza zmniejszanie obrzęków. Wystarczy zjedzenie kilku kostek ciemnej czekolady dziennie, by choć w pewnym stopniu ochronić skórę przed promieniami ultrafioletowymi zawartymi w świetle słonecznym. Czekolada wzmacnia nasze serce i układ krwionośny, działa przeciwzakrzepowo, zmniejsza ryzyko zawału serca, chorób nowotworowych oraz pobudza pracę nerek.

Główną obowiązującą przez cały tydzień zasadą w naszym Domu był dobry humor i twórcze szaleństwo Podopiecznych. Było pysznie i czekoladowo.