30 stycznia obchodzimy Dzień Rogalika. W tym roku nie możemy razem świętować tego dnia ale zachęcamy Was Kochani Podopieczni do wykonania własnych wypieków.
Podajemy przepis, z którym na pewno każdy sobie poradzi. Życzymy udanych wypieków.
Na ciasto potrzebujemy:
25 dag mąki
25 deko sera białego
25 dag margaryny
Dodatkowo:
jedno białko
marmolada lub ulubiona konfitura
cukier dekoracyjny lub zwykły
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Z mąki, sera i margaryny zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 równe części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
2. Po tym czasie każde ciasto rozwałkowujemy na kształt koła na grubości 2 mm. Każde ciasto dzielimy na 12 równych trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy ok. 1 łyżeczki marmolady i zawijamy od szerszej strony do środka trójkąta, tworząc rogaliki. Następnie każdy rogalik smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.
3. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 30 minut, pieczemy aż rogaliki się zarumienią.