^Powrót na górę
foto1

Noworoczne zwyczaje domowe

Kochani Podopieczni w dzisiejszym artykule chcielibyśmy przedstawić Wam

Noworoczne zwyczaje domowe

Na dawnej wsi zgodnie z obyczajem Nowy Rok witało się bochnem chleba na stole, by przez cały rok go nie zabrakło. Chleb ten wraz z solą przysłonięty bielonym ręcznikiem, służyć miał na powitanie i posiłek dla gościa ubogiego.

Pilnowano, by w domach w ten dzień panowała zgoda i radość, nie mogło też zabraknąć niczego w kuchni, wierzono bowiem, że zgodnie z przysłowiem „ jaki nowy rok, taki cały rok”. Aby w nadchodzącym roku nie popaść w lenistwo, należało wstać wcześnie rano i umyć się w zimnej wodzie, co z kolei miało zapewnić urodę i zdrowie. Styczniowym zwyczajem było, aby każdy gość przychodzący do domu z życzeniami musiał przynieść ze sobą odrobinę owsa i nasypać szczyptę w każdym roku „ aby wszystkie rogi założone były chlebem”

Przez pierwszy miesiąc w roku pilnie obserwowano niebo, by wyróżnić pogodę na kolejne miesiące. Najważniejszy w tych obserwacjach był jednak pierwszy dzień Nowego Roku, w którym wróżono o przyszłych plonach - wróżby te przetrwały w licznych znanych do dziś przysłowiach:

  • Jak Nowy Rok jasny i chłodny - cały roczek pogodny i płodny,
  • Na Nowy Rok pogoda, będzie w polu uroda,
  • Nowy Rok nastaje, każdemu ochoty dodaje,
  • Noworoczna pogoda słońcu w lecie sił doda,
  • Nowy rok pogodny, zbiór będzie dorodny,
  • Nowy rok pochmurny, zbiór będzie durny,

Z noworocznych zwyczajów wynika, że chleb jest symbolem powitania, szczęścia oraz dobrobytu. Dlatego chcielibyśmy zachęcić Was do wypieku domowego pieczywa DO DZIEŁA !

Składniki na jeden bochenek z keksówki 30cm:

Ciasto na chleb:

500 g mąki pszennej (typ od 405- 812)
500 ml lekko ciepłej wody
25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
1 płaska łyżeczka cukru
4 łyżki płatków owsianych (zwykłe, górskie lub błyskawiczne)
1,5 płaskiej łyżeczki soli
2 łyżki oleju np. rzepakowego
garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)

Dodatkowo:

olej do posmarowania formy
mąka do posypania formy

Sposób przygotowania

  1. W misce wymieszać mąkę z solą.
  2. Do dużej miski kruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę.
    Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. (*Drożdże instant wymieszać z mąką. Dodać resztę składników i chwilę wyrobić).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  4. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto.
    (W formie nie musi już wyrastać).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50- 60 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół.
  6. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.