Na dawnej wsi zgodnie z obyczajem Nowy Rok witało się bochnem chleba na stole, by przez cały rok go nie zabrakło. Chleb ten wraz z solą przysłonięty bielonym ręcznikiem, służyć miał na powitanie i posiłek dla gościa ubogiego.
Pilnowano, by w domach w ten dzień panowała zgoda i radość, nie mogło też zabraknąć niczego w kuchni, wierzono bowiem, że zgodnie z przysłowiem „ jaki nowy rok, taki cały rok”. Aby w nadchodzącym roku nie popaść w lenistwo, należało wstać wcześnie rano i umyć się w zimnej wodzie, co z kolei miało zapewnić urodę i zdrowie. Styczniowym zwyczajem było, aby każdy gość przychodzący do domu z życzeniami musiał przynieść ze sobą odrobinę owsa i nasypać szczyptę w każdym roku „ aby wszystkie rogi założone były chlebem”
Przez pierwszy miesiąc w roku pilnie obserwowano niebo, by wyróżnić pogodę na kolejne miesiące. Najważniejszy w tych obserwacjach był jednak pierwszy dzień Nowego Roku, w którym wróżono o przyszłych plonach - wróżby te przetrwały w licznych znanych do dziś przysłowiach:
Z noworocznych zwyczajów wynika, że chleb jest symbolem powitania, szczęścia oraz dobrobytu. Dlatego chcielibyśmy zachęcić Was do wypieku domowego pieczywa DO DZIEŁA !
Składniki na jeden bochenek z keksówki 30cm:
Ciasto na chleb:
500 g mąki pszennej (typ od 405- 812)
500 ml lekko ciepłej wody
25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
1 płaska łyżeczka cukru
4 łyżki płatków owsianych (zwykłe, górskie lub błyskawiczne)
1,5 płaskiej łyżeczki soli
2 łyżki oleju np. rzepakowego
garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)
Dodatkowo:
olej do posmarowania formy
mąka do posypania formy
Sposób przygotowania