Do najstarszych i najpiękniejszych polskich tradycji adwentowych należą:
Zwyczajem adwentowym jest również tradycja piernikowa, która sięga czasów kuchni starosłowiańskiej. Najważniejszym składnikiem piernikowego ciasta, był sam zaczyn, tym lepszy im więcej liczył lat. Po upieczeniu pierniki staropolskie były twarde jak żelazo. Dopiero po wielu tygodniach leżenia- same rozpływały się w ustach !
Poniżej przedstawiamy Wam przepis na tradycyjne Adwentowe ciasteczka korzenne !
Będziemy potrzebować:
250 g krupczatki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
100 g cukru pudru,
100 g masła,
1 jajko,
50 g drobno usiekanych orzechów włoskich,
Pół łyżeczki mielonego cynamonu,
Pół paczki cukru waniliowego,
Ćwierć łyżeczki mielonych goździków,
Szczyptę imbiru i szafranu.
Wykonanie:
Mąkę wysypujemy na stolnice, siekamy nożem z masłem i proszkiem do pieczenia, korzeniami, i drobniutko usiekanymi orzechami. Dodajemy cukier, jajo, cukier waniliowy. Ciasto dokładnie zagniatamy, owijamy w celofan lub folie aluminiowa i wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkowywujemy na oproszonej mąką stolnicę, wycinamy foremkami ciasteczka, układamy na wysmarowanej masłem blasze, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut. Po ostudzeniu można ciasteczka posmarować lukrem.