^Powrót na górę
foto1

Pokonajmy wirusy i bakterie!

 

Co zrobić by nasz organizm lepiej radził sobie ze skutkiem koronawirusa i innych patogenów?
Drobnoustroje chorobotwórcze na pewno będą trzymać się od nasz daleka, gdy postawimy na zdrowie odżywianie, a odpowiednie menu pomoże zbudować barierę ochronną dla naszego organizmu. Zatem co jeść aby wzmocnić organizm? Przedstawiamy, co powinniśmy uwzględniać każdego dnia w naszych posiłkach, szczególnie w obecnym okresie dużej zachorowalności i spadku odporności.

Warzywa i owoce są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ze względu na różnorodność dostarczonych przez nie składników. Jednym z nich jest beta-karoten, czyli substancja, która przekształca się w witaminę A. Działanie witaminy A na układ odpornościowy wiąże się ze wzmocnieniem ataku w przypadku wtargnięcia do organizmu toksyn i innych substancji. Dobrym źródłem beta karotenu, a więc prowitaminy A, są marchew, szpinak, brokuły, jarmuż, pomidory, sałata, śliwki, morele czy brzoskwinie.


Warzywa i owoce to bogactwo stymulującej odporność witaminy C,która pomaga zwalczać stany zapalne i infekcje. Jedzmy zatem owoce cytrusowe, kiszoną kapustę, paprykę, cytrynę lub kiwi. Dobrym rozwiązaniem będą też koktajle i surówki warzywno-owocowe.

Następnym ważnym elementem dla funkcjonowania naszego organizmu jest witamina D, czyli witamina słońca, wytwarzana w skórze jako reakcja na światło słoneczne. Korzystajmy zatem z promieni słonecznych, pamiętając jednak o ograniczeniach wychodzenia z domu wprowadzonych przez Ministerstwo Zdrowia.  Witamina D jest bardzo ważna dla budowania odporności. Można ją również dostarczyć z pożywieniem. Najlepszym jej źródłem są: ryby, jajka, wątróbka wieprzowa, wołowa,nabiał,mleko i jogurty.

Bardzo korzystnie na naszą odporność wpływa także cynk, który mobilizuje działanie układu immunologicznego, dzięki czemu można szybciej pozbyć się objawów typowych dla przeziębienia. Ten mikroelement znajdziemy w fasoli, ciecierzycy, soczewicy, orzechach, ziarnach zbóż, jogurtach, wołowinie i wieprzowinie.

Prawidłowe działanie układu odpornościowego w dużej mierze zależy od białka, które jest budulcem przeciwciał i komórek odpowiedzialnych za reakcję odpornościową. Dobrym źródłem białek roślinnych oraz zwierzęcych są: ryby, drób, mleko, serek wiejski, fasola, orzechy,jogurty.

Duży wpływ na wydolność układu immunologicznego mają również naturalne probiotyki. Warto je jeść cały rok, a w sezonie dużej zachorowalności powinny być stałym elementem diety. Należą do niech: jogurty, kefiry, kiszona kapusta i ogórki, cebula, czosnek, imbir, banany czy kiszone buraki.

Pamiętajmy też o piciu wody!

Optymalne nawilżenie błon śluzowych łatwiej utrzymać regularnie sięgając po szklankę wody. Najlepiej pij 1,5 litra wody dziennie. Nawodnienie organizmu jest istotne w kontekście podatności na infekcję, również koronawirusa.

 

Wzmacniajmy swój organizm.
Dopieszczajmy kubki smakowe naturalnie, zdrowo i smacznie!